Diensten

Wat is een baarwagen?

Baarwagen

Bij het woord baarwagen zul je misschien denken aan het baren van een kind, en dan een soort wagen daarvoor. Maar een baarwagen is alles behalve dat. Het woord baarwagen komt van “opbaren” of “opgebaard”. Wanneer een overleden persoon in de kist ligt is dit voor een klein stukje wel te tillen. Maar voor een langere afstanden zal hier een transportmiddel voor nodig zijn. De baarwagen voldoet aan die wensen en is eigenlijk niets meer dan een frame met wieltjes eronder waar de kist op kan liggen terwijl het mogelijk is deze te verrijden.

Zijn er meerdere soorten baarwagens?

Nu weet je wat een baarwagen is. Dit zul je nooit meer vergeten, het is zo’n gek woord en gek genoeg zul je er eigenlijk nooit verder bij stil staan. Wanneer je op een begrafenis bent ben je natuurlijk al niet helemaal scherp en zul je veel in gedachte zijn. En dat is nou precies waarom tijdens een begrafenis alles goed moet verlopen. Er kunnen geen fouten gemaakt worden. Vandaar dat een goede begrafenisondernemer of uitvaartinstelling beschikt over een professionele en sterke baarwagen. Ze zijn er met een hef mechanisme. Hierdoor kan de baarwagen goed op hoogte van de kist gebracht worden. Denk aan verplaatsen vanuit de rouwauto bijvoorbeeld.

De baarwagen tijdens de ceremonie

Tijdes de ceremonie is het gebruikelijk dat de kist naar het graf gedragen wordt. Het is echter niet altijd mogelijk om drie sterke mensen aan beide kanten van de kist te hebben. En als de afstand lang is, weet je dan zeker dat de mensen de kist tot het graf kunnen dragen? Wat als iemand het niet meer houdt… Je kan de kist natuurlijk niet als een zware tas boodschappen even neerzetten voor je weer verder gaat. Kortom een goede baarwagen hoort er gewoon te zijn. Nog steeds kunnen de mensen aan beide kanten van de kist lopen. En een baarwagen is zeker niet een doorn in het oog. Moderne baarwagens zijn van mooie materialen gemaakt.

Baarwagen kopen

Baarwagens zijn verkrijgbaar bij specialistische bedrijven hierin. Ze worden van hoge kwaliteit materialen gemaakt en gaan zeer lang mee. De enige reden waarom ze op tijd vervangen worden is het design. Je kent misschien die ouderwetse baarwagens met grote wielen. Hoewel het praktisch is, oogt het niet meer van deze tijd. Moderner zijn de kleinere exemplaren waar de kist echt op ligt en de zijkanten niet meer zichtbaar zijn. De onderkant verborgen onder een stoffen rok. Op deze manier bied je iemand een mooie uitvaart en weet je zeker dat de je geen kans hebt op technische problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *